Dzień Ziemii
Dodane przez MG dnia Maj 08 2016 11:33:26

22 kwietnia w Międzynarodowym Dniu Ziemi promowane są zawsze postawy ekologiczne.

 

 

Podczas tegorocznego święta naszej Planety postanowiliśmy poświęcić uwagę nam, jej mieszkańcom.


Treść rozszerzona

Z tej okazji klasa 1c, wraz z wychowawcą – p. Joanną Rutkowską i nauczycielem biologii – p. Iwoną Kałędkowską–Szajerka, przygotowała prezentację o zdrowym żywieniu i żywności ekologicznej.

 

 

Od dawna wiadomo, że dbałość o właściwe  odżywianie jest ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób oraz utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną.

 

 

Agnieszka, Ada, Julka i Maja przedstawiły najnowszą piramidę żywieniową, której podstawę stanowi aktywność fizyczna.

 

 

Aby uzyskać jak najlepszej jakości żywność, wiele państw stawia na rolnictwo ekologiczne. Założeniami rolnictwa ekologicznego są: produkcja zdrowej żywności; ochrona środowiska przyrodniczego przez rezygnację ze szkodliwych środków ochrony roślin; zamiast sztucznych nawozów mineralnych stosowanie obornika, kompostu, torfu, roślin zielonych; gospodarowanie bez niszczenia gleby, wody, krajobrazu, oparte na minimalnej ingerencji człowieka w środowisko.

 

Aby zachęcić wszystkich do prawidłowego odżywiania, podczas dużej przerwy odbyła się degustacja wykonanych domowymi sposobami smakołyków z owoców i warzyw.