Halloween
Dodane przez PG dnia Listopad 13 2013 08:11:24

31października 2013r. w związku z Halloween na uczniów czekała niespodzianka a mianowicie udekorowana tematycznie szkoła oraz pyszne Halloweenowe specjały, tj. chrupiące egzotyczne sałatki owocowe oraz soczki, przygotowane przez uczennice klasy 2d. Wystrojem zajeła się klasa 1a, wykorzystując do tego celurównież dynie, wykonane przez uczniów poszczególnych klas. 

 

Zapraszamy do galerii. 


Treść rozszerzona

31października 2013r. w związku z Halloween na uczniów czekała niespodzianka a mianowicie udekorowana tematycznie szkoła oraz pyszne Halloweenowe specjały, tj. chrupiące egzotyczne sałatki owocowe oraz soczki, przygotowane przez uczennice klasy 2d. Wystrojem zajeła się klasa 1a, wykorzystując do tego celurównież dynie, wykonane przez uczniów poszczególnych klas. Wszystkie dynie, wykonane dzięki dużej kreatywności twórców, wzieły udział w konkursie. 
I miejsce zajęła klasa 3e
II miejsce zajęła klasa 2c
III miejsce zajęła klasa 1c
Brawa dla zwyciężców! Ponadto, reprezentanci każdej klasy uczestniczyli w prowadzonym przez uczniów klasy 2d konkursie realioznawczym na temat Halloween.Oto wyniki:
I miejsce zajęła klasa 3d
II miejsce zajęła klasa 3e
III miejsce zajęła klasa 2b.
Zwyciężcy otrzymali dyplomy(zaprojektowane przez Macieja Lewandowskiego), natomiast klasy 3e oraz 3d, które zdobyły 1miejsce dostały pyszne Pumpkin Pie, upieczone przez Natalię Matuszczak oraz Adę Koniarską według wielokrotnie sprawdzonego przepisu p.Bożeny Mischer.

Pumpkin Pie- amerykańskie ciasto dyniowe
Składniki:
Szybko posiekać, a potem wyrobić kruche ciasto z następujących składników:
45 dag mąki krupczatki, 15 dag cukru pudru, 5 żółtek, kostka masła
Masa dyniowa : 1 i 1/4 szklanki dyni (obranej, pokrojonej w kawałki i rozgotowanej na mus, lub upieczonej w piekarniku- wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, tylko wydrążyć miąższ), 2 całe jajka, pół szklanki cukru (kto woli bardziej słodkie, to trochę więcej),szklanka mleka skondensowanego,łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, pół łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?
Ciasto wyłożyć w formie ( najlepiej średniej wielkości, okrągłej), wygniatając brzeg ok. 1 centymetra, podpiec ok. 10-15 minut w nagrzanym piekarniku, dopiero wtedy wylać masę dyniową.
Wszystkie składniki masy dyniowej, oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę.
Masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika..
Ewentualnie można zrobić specjalną kruszonkę - Streusel Topping.
Piec przez 15 minut, a w tym czasie wymieszać w miseczce specjalną kruszonkę z: 7 łyżek mąki, 2 łyżek cukru, 2 łyżek masła, 10 dag. wyłuskanych i rozdrobnionych orzechów włoskich,1 łyżki cynamonu. Posypać ciasto. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.
Jak podawać?
Można podawać z bitą śmietaną, szczególnie, gdy jest bez kruszonki. Doskonałe do czarnej kawy. Najlepiej wystudzone.
Yummy!- Pycha.

Uwagi:
Ciasto tradycyjnie przygotowywane przez Amerykanów na Dzień Dziękczynienia.
Smak piernikowy. Dobre na Boże Narodzenie.
*Mus dyniowy można zamrażać lub pasteryzować w słoikach.